VW Bora. Milyen motorolaj kell bele?

Tisztelt Olajszaki! A bátyám évekkel ezelőtt vásárolt egy 1.9 TDI motorral szerelt VW Borát. 81 kW-os, 110 lóerős változat. Ő nagyon meg van elégedve a Borával, az éves karbantartást is mindig maga végzi. Soha semmi probléma nem volt még vele, csak az olajcsere, szűrőcserék és kész. (Ha jól emlékszem, egyszer cserélnie kellett a fékbetéteket, féktárcsákat). Láttam, hogy mennyire szereti a kocsiját, és úgy döntöttem, hogy én is veszek egy hasonló autót mint az övé. Meg is vettem, most már itt áll a garázsban a VW Bora, 1.6-os benzines motorral. Az első dolgom, hogy lecserélem benne az olajat, érdeklődnék, ön milyen olajat ajánlana hozzá? A bátyám 5W-30-ast rak a sajátjába évek óta és a kocsi probléma nélkül üzemel. Tehát a kérdésem az, hogy milyen olaj kell 1.6 benzines VW Borába? Megpróbálhatnék netán egy 0W-30-as vagy 0W-40-es motorolajat? Köszönettel: Zalán, Sátoraljaújhely

Válasz:

Én az ön helyében egy 5W-30 vagy 5W-40 viszkozitású osztályú, teljesen szintetikus, VW 501 01, 505 00 minőségű motorolajat használnék a Borában. Könnyen beszerezhető, széles körben gyártott olajtípusról van szó, ezért konkrét márkát nem ajánlanék. Fontos az olajcsere periódus betartása, ennek itt tud utána nézni:
Mennyi olaj kell VW Borába?

Ráadás tippek:

  • Javaslom, hogy a levegőszűrő, pollenszűrő (ha van) és a gyújtógyertyák állapotát is ellenőrizzék le, mert lehet, hogy cserélni azokat is.
  • Nem tudom, járt-e az autó vásárlás előtt egy átvizsgáláson, ha nem, javaslom, hogy mielőbb vigyék el!

Üdvözlettel,
Olajszaki