Időigény

Ha telefonon felhívunk egy autószervízt, az olajcsere várható időtartamát általában 1 órán belülre becsülik.

Egy átlagos telefon a szervízbe:

  • Jó napot kívánok! Olajcserére szeretnék bejelentkezni.Kb. mennyi időt vesz igénybe?
  • Olyan negyven perc alatt megvan.

Szervize válogatja, de van olyan hely, ahol húsz perc a válasz, vagy legfeljebb fél óra, de mindenképpen egy órán belüli időtartam alatt elvégzik az olajcserét a szervízben.

Miért nincs rá idő ?

Óra Mint tudjuk, az olajcserét üzemmeleg motornál ideális elvégezni.
De hogyan érik el ezt a motorhőmérsékletet egy átlagos szervízben? A helyes az volna, ha a szervízbe érkezés után néhány perccel már el is kezdenék a forró olaj leengedését. Ez az ideális állapot az esetek döntő többségében sajnos nem áll fenn. Megérkezünk a szervízbe, várakoznunk kell (munkafelvétel, adminisztráció, stb.), vagy netán késve érkezünk és már hozzáláttak egy másik autó szereléséhez, akkor meg kell várnunk, míg azzal végeznek. Ennyi idő alatt sajnos üzemmeleg állapotát elveszti a motor. Ha ekkor eresztik le a már jócskán lehűlt olajat, sajnos jóval több marad a motor falán, és szennyezi a teljesen friss motorolajat.

Mennyi a valódi időigény ?

Saját tapasztalatom az, hogy az olajcsere valódi időigénye jócskán meghaladja az egy órát. Ezidő alatt a fáradt olaj döntő része is távozhat a motorból, és az olajszűrő cseréjére is sor kerülhet. Ha ezt szakszervízben várják ki, akkor ki kell fizetnünk a szervíz óradíját, ami sokszor többe kerül, mint a betöltött olaj ára. Ha ezt a műveletet otthon végezzük el, szépen, nyugodtan kivárhatjuk, míg a használt motorolaj túlnyomó többsége távozik, és csak ekkor csavarjuk vissza az olajleeresztő csavart.

Vélemény, hozzászólás?