Olajtartó edény

A fáradt olaj felfogására olyan edényre lesz szükségünk, amely elfér a kocsi alatt és alkalmas több liter motorolaj elhelyezésére, tárolására is. Ha aknára helyeztük a gépkocsit, nincs nehéz dolgunk. Egy nagyobb műanyag vödör is megteszi ebből a célból. Más a helyzet akkor, ha nincs aknánk vagy emelőnk.

AutóEkkor olyan edényt kell beszereznünk, mely a gépjármű alatt is elfér, nem akadályozza az olajleeresztő csavarhoz való hozzáférést, a teljes motorolaj-mennyiséget biztonságosan felfogja és mégsem tesszük ki magunkat balesetveszélynek.

A nyugati országokban kapható egy speciálisan használt olaj felfogására való műanyag (‘oil drain can’), a benzinkutaknál leadható kiskanna, mely a gépjármű alatt is elfér, melyet nálunk sajnos még nem árulnak.

Ennek előnye, hogy kifejezetten az olajcsere során kifolyó fáradt olaj biztonságos, környezetet nem szennyező elhelyezésére tervezték. Ez egy magasított falú tálca, melynek teteje levehető, de akár zárható is. Használata úgy történik, hogy akkor, ha az autó emelőn áll, vagy garázsban, de be lehet mászni alá, és kényelmesen felállni, a fáradt olaj egy tölcséren és egy hosszú, műanyag csövön keresztül távozik a motorból. Abban az esetben, ha az autó a kerekein áll, az edény fedelét levesszük, majd betoljuk az autó alá. Műanyag cső használatára ilyenkor nincs szükség. A fáradt olajat – a hazánknál fejlettebb országokban – benzinkútnál átadhatjuk, ahol a személyzet egy nagyobb, fáradt olaj tárolására és elszállítására alkalmas hordóba tölti. A hordót időnként elszállítják, és tartalmát környezetbarát módon megsemmisítik vagy újrahasznosítják.

Vélemény, hozzászólás?