Régi motorolaj leeresztése

A régi, használt motorolaj leengedését csak üzemmeleg motornál végezzük. Ha a motor nem üzemmeleg, a hideg, rideg olaj egy része a motor falán és az olajteknőben maradhat. Ezt mindenképpen érdemes elkerülni, mert a régi, használt és a friss motorolaj keveredésével az újonnan beöntött olaj sokat veszíthet eredeti kémiai tulajdonságaiból.

A motorolaj leengedésének lépései

 • Helyezzük az olajtartó edényt a kiömlőnyílás alá.
 • Nyissuk meg, de ne vegyük le az olajbeöntő nyílás sapkáját. Ha ezt nem tesszük, a motorból kifolyó olaj vákuumot okoz a motorban. Így lelassul a fáradt motorolaj kiömlése és egy része benn is maradhat.
 • Ha a beöntőnyílás sapkája nem marad meg stabilan a motor tetején megnyitás után, akkor vegyük le a sapkát és az olajbeöntő nyílást tiszta ronggyal takarjuk le.
  Így megakadályozhatjuk, hogy szennyeződés kerüljön a motorba a nyíláson keresztül.
 • Csavarjuk ki az olajleeresztő csavart. A kiömlő motorolaj rendkívül magas hőmérsékletű lehet, hőálló munkavédelmi kesztű viselése mindenképp ajánlott. Az olaj döntő része általában néhány percen belül kifolyik.
 • Majd tiszta ruhával vegyük körül az olajszűrőt. Erre azért van szükség, mert valószínű, hogy a szűrőben is van motorolaj, így ha megnyitjuk, az mindenképpen kifelé fog fojni. Felfelé álló olajszűrő esetén természetesen ez nem jelent akkora problémát. A megnyitás után lecsavarhatjuk, majd a szűrőben rekedt olajat az olajtartó edénybe töltjük. Az olajszűrő környezetét töröljük tisztára. Az olajszűrő gumitömítése és a motorblokk találkozási helye mindenképp legyen tiszta, különben az új olajszűrő tömítése nem fog tökéletesen zárni.
 • Ha van időnk, akkor hagyjuk még a maradék olajat kicsöpögni.
 • Fél óra után mozgassuk meg egy kicsit az autót, hogy a motor “rejtett” részeiből is távozzon a fáradt olaj.
  Természetesen csak akkor, ha a kocsi nem emelőn áll.

Saját tapasztalatom az, hogy még másfél óra után is csöppen az olaj, ha lassan is.
Én ezért legalább két órát szánok a használt olaj kiömlésére.

Vélemény, hozzászólás?