Mi számít „normál” illetve „szigorú” üzemeltetési körülménynek?

A motor kenési rendszerének megfelelő működése szempontjából nagyon fontos, hogy autónkat milyen körülmények között üzemeltetjük. Az autógyártók legtöbbször kétfajta karbantartási ütemtervet ajánlanak, egyet „normál”, egyet pedig „szigorú” üzemeltetés esetére. De mi számít „normál” vagy „szigorú” üzemeltetésnek egy belsőégésű motorral szerelt autó esetében?

Kérdés:

Nemrég vásároltam egy kocsit és arra lettem figyelmes, hogy az autóm felhasználói kézikönyve két különböző karbantartási ütemtervet is tartalmaz. Egyet „normál”, egyet pedig „szigorú” üzemeltetési feltételek esetére. „Normál” körülmények között 15.000 km/12 hónap az olajcsere-periódus, „szigorú” esetén pedig 7.500 km/ 6 hónap az előírás. Hogyan tudom eldönteni, hogy rám melyik vonatkozik?

Válasz:

Egy autó alkatrészeinek elhasználódási idejét több tényező is befolyásolja. Az egyik fontos tényező, hogy az autó milyen környezetben üzemel. Sivatagban vagy sós víz mellett, közvetlen tengerpari vagy óceáni környezetben üzemeltetett autók hamarabb használódnak el mint a kontinens belső felén futó társaik. Ugyanígy az állandó városi közlekedés is nehezített körülménynek számít. Ha az alábbi felsorolásból egy vagy több igaz a kérdésben szereplő kocsira, akkor a „szigorú” üzemeletetési körülmények között szereplő olajcsere ciklus betartását javaslom.

„Szigorú” használat

  • Ha az autó sok időt tölt lassú, városi forgalomban. Jellemzően ilyen a reggeli és a késő délutáni, esti csúcsforgalom, főként Budapesten.
  • Az autó gyakran van használva szilárd útburkolat nélküli utakon. A poros, kavicsos, sáros erdei és földutak szinte mind ilyenek.
  • Ha az autó gyakran közlekedik nehéz rakománnyal. Gyakran használják utánfutó vagy lakókocsi vontatására vagy más módon van nagy terhelésnek kitéve a motor.
  • Ha az autó már elmúlt 10 éves vagy sokszor rövid, 15 km alatti utakra van használva
  • Az is számít, hogy az autót milyen stílusban vezetik. Sportos vezetési stílus esetén gyorsabban használódik szinte minden alkatrész, a folyadékok, és természetesen a motorolaj is.

Minden járművezető más és más, és csak önmaga ismeri pontosan, hogy hogyan, milyen körülmények között üzemelteti gépjárművét. Ha úgy gondoljuk, hogy autónkat nem „normál” körülmények között üzemeltetjük, akkor érdemes megfontolni, hogy az üzemeltetési leírásban szereplő „szigorú” használat szerint cseréltessük a kopó-elhasználódó alkatrészeket és folyadékokat – így a motorolajat is.