Az olajcsere előkészületei

Az olajcsere előkészületei során több fontos szempontot is figyelembe kell vennünk. Az első, és talán legfontosabb az, hogy az olajcserét biztonságos körülmények között végezzük el.

Személyi biztonság:

  • Amennyiben a gépkocsi emelésére van szükség, ügyeljünk arra, hogy az emelő stabil alapon álljon.
  • A legjobb a beton vagy az aszfalt alap, mert ezek a gépkocsi emelésekor kis területen fellépő nagy erőhatásnak valószínűleg ellenállnak.
  • Füves területen végzett olajcserénél fontos, hogy az emelő alá megfelelő keménységű deszkából alapot építsünk, különben a gépkocsi emelés közben elmozdulhat, megcsúszhat, ami rendkívül balesetveszélyes.
  • Nedves, ázott talajon soha ne végezzük a gépkocsi emelését! Ha a gépkocsit bakra állítjuk, ügyeljünk annak megfelelő stabilitására!

Mivel az olajcserét legjobb üzemmeleg motornál elvégezni, az olaj leeresztésekor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kifolyó forró, esetlegesen 70-100 fok közötti vagy még magasabb hőmérsékletű olaj nehogy égési sérülést okozzon.

Előkészületek

Égési sérülések szempontjából a legveszélyesebb művelet az olajleeresztő csavar megnyitása, hiszen ekkor a legforróbb a kifolyó fáradt olaj, és ekkor még nem kiszámítható a kiáramló motorolaj sugara sem. A legjobb a speciális hőálló gumikesztyű viselete. Ha ez nincs, akkor egy vastag, bőr munkakesztyű is megteszi – bár ebben a munka nehezebb és a varrásoknál is beszivároghat az esetlegesen kiömlő forró olaj.

Vélemény, hozzászólás?