Motorolaj-választó: Opel Astra H 1.4 (Z14XEP) milyen olajat szeret?

Kedves Olajszaki!

Van egy 2008-ban gyártott Opel Astrám, 1,4 benzines motorral (motorkód: Z14XEP). Az autóban 230.000 km van, a problémám az, hogy szinte újkorától kezdve – 1 évesen vettem, 15.000 km-rel – eszi az olajat. Eleinte kb. 8 decit evett 1000 km-re vetítve, most ez már felcsúszott másfél literre. Eddig 5W-30-as olajat raktak bele a szervízben, az egyik ismerősöm viszont azt ajánlotta, lehet, hogy jobban járnék egy 5W-40-es olajjal. Igaz ez? Valóban csökkenne az olajfogyasztás 5W-40-es motorolajjal?  Érdemes kipróbálni vagy ezzel csak árthatok a motornak?  Gábor, Pécs

Kedves Gábor!

Két dologra ügyeljen az autójához megfelelő motorolaj kiválasztásakor. Az egyik – és talán legfontosabb szempont – a motorolaj minősége. A GM saját szabványt alakított ki annak érdekében, hogy a GM-csoport által gyártott belsőégésű motorokba csak a megfelelő minőségű motorolajak kerüljenek. Ha jól tudom, Opel Astra H generációhoz a Dexos2 szabvány vonatkozik (régebben GM-LL-A-025, de ez már nem él). Tehát ha jót akar az autójának, akkor ügyeljen arra, hogy csakis Dexos2 minősítésű olaj kerüljön bele. A másik dolog, amire figyelni kell, a motorolaj viszkozitása, vagy helyesen inkább viszkozitási osztálya. Én úgy tudom, hogy ebbe a motorba (Z14XEP) mindkét viszkozitási osztály megengedett, az 5W-30-as olaj is és az 5W-40-es is. Ha eddig 5W-30-ast használt és ette az olajat akkor lehet, hogy érdemes kipróbálni egy 5W-40-est, bár nem hinném, hogy ettől a váltástól drasztikusan csökkenne az olajfogyasztás. Ezzel a problémával inkább egy szakszerviz felkeresését javasolnám. És akkor néhány konkrét gyártmányról is essen szó.

Kedvenc olajaim Opel Astra H 1.4 (Z14XEP) benzineshez

Első helyen említeném a GM saját gyártási felügyelet alatt gyártott olajait (GM Genuine 5W-30 és GM Motor Oil 5W-30, ill. 5W-40). Természetesen dexos2 minősítésű mindkét gyártmány. Ha ezek nincsenek, akkor én lehet, hogy Motul-t vagy Mobil 1-et választanék (Motul 8100 X-clean 5W-40 vagy Mobil 1 ESP 5W-30). Nem olcsó olaj egyik sem, de megérik az árukat. A Shell is gyárt dexos2 szabvány által elfogadott olajat – pl. Shell Helix HX8 ECT 5W-40 – szerintem ez is megfelelő. Előbbieken kívül még rengeteg gyártó létezik, amelyik dexos2 szerint is elfogadott motorolajat gyárt. Mint látja, a választék bőséges, a választást önre bízom!

Üdv. Olajszaki