Milyen olaj kell Opel Astra H típusú autóba?

Többen is kérdeztétek tőlem, hogy milyen olaj kell Opel Astra H típusú autóba. A válasz nem egyszerű, és ha a megfelelő motorolajat akarjuk kiválasztani az autónkba, több dologra is ügyelni kell.

Egyrészt jó tudni, hogy benzines vagy dízel autóról van-e szó, hány köbcentis motor van a kocsiban, mikor, melyik évben/hónapban gyártották, illetve a motorkód ismerete is hasznos lehet ahhoz, hogy a megfelelő motorolajat válasszuk ki autónkhoz. Az autóhoz kapott gépkönyv vagy használati utasítás minden esetben tartalmazza a használható kenőanyagok listáját, de ha ezek a dokumentumok valamiért nem állnak rendelkezésre, a motorolaj kiválasztása akkor is megoldható.

Benzines vagy dízel?

Erre a kérdésre gondolom minden autótulajdonos tudja a választ. De ha mégsem, az autó forgalmi engedélyét kell előkeresni, mert abban biztosan benne van.

Mikor gyártották

Fejből szinte senki sem tudja, mikor gyártották a kocsiját pontosan. Itt is a forgalmi engedélyt érdemes segítségül hívni, mert ott pontosan megtalálható a gépjármű gyártási éve.

Motor hengerűrtartalma és motorkód/motorszám

Szintén  a forgalmi engedély tartalmazza ezen adatokat is.

Ha már minden információ rendelkezésre áll, akkor viszonylag könnyen kideríthető., milyen motorolaj való a kocsink motorjába. Ami megegyezik minden motortípus esetében, az az olaj minősége. Minden esetben csak dexos2 szabvány szerinti motorolajat öntsünk a motorba, mert az Opel ezt írja elő.

Opel Astra H benzines motorok

Van néhány kedvenc motorolajam, amit Opel Astra H benzinesbe szívesen töltenék, ezeket megosztom veletek. Ezek az olajak az összes benzinmotorba megfelelőek, tehát az 1,4-es, 1,6-os, 1,8-as és a 2000-es motorba is. A felsorolt motorolajok közül bármelyik megfelelő lehet, de ezeken kívül még sok olyan létezik, ami a dexos2 mínősítésnek és a kért viszkozitásnak is megfelel. Elsőként említem a GM saját olaját – GM Motor Oil -, ami 5W-40 és 5W-30 viszkozitással is kapható. Aral HighTronic 5W-40. Ezt az olajat főként a flakon miatt szeretem. Könnyen önthető és általában nem megy mellé egy csepp sem. Castrol Edge, Magnatec, GTX. Árban különbözőek ugyan, de mindhárom redndelkezik a dexos2 minősítéssel is.

Opel Astra H dízel motorok

Astra H 1.3 CDTi, 1.7 CDTi, 1.9 CDTi motorok esetén is legfontosabb az olajminőség. Ha lehet, én csak dexos2 motorolajat töltök a motorba. Főként a GM(Opel) saját nevével fémjelzett olajakat használom (GM Genuine vagy GM Motor Oil). Több gyártó is gyárt speciálisan dízel motorokhoz motorolajat. Egyik kedvenc olajam például a Castrol Magnatec Diesel DPF 5W-40-es viszkozitással. Nagyon jó és könnyen beszerezhető olaj és ár/érték arányban szinte verhetetlen.

Remélem, hogy segítettem a motorolaj kiválasztásában!

Üdvözlettel,
Olajszaki