2008-as Opel Astra H 1.6 benzinesbe (z16xep) milyen motorolaj kell?

Üdvözlet! Olajszakitól kérdezném: z16xep motorba milyen olajat ajánlana? A családnak van egy 2008-as gyártású 1.6 literes Opel Astrája. Az autó lassan 15 éves lesz, a motorban 240.000 km van elvileg. Az olajfogyasztás nem jelentős, talán egyszer vagy kétszer kell utántölteni az olajat két olajcsere között. Eddig eredeti GM motorolajat kapott, de a szerelőm azt mondta, arra tekintettel, hogy már elég sok kilométer van a motorban, lehet, hogy jó volna kipróbálni egy kifejezetten magasabb km-t futott gépjárművekhez kifejlesztett motorolajat. Igaz ez? És egyáltalán létezik ilyen típusú motorolaj? Válaszát megköszönve, Béla, Ózd

Kedves Béla!

Azt nem tudom megmondani, hogy igaza van-e a szerelőjének. Rosszat semmiképp nem csináltak véleményem szerint, ha a motorba eredeti GM olajat öntöttek. Gondolom, annak oka van, ha a szerelő azt ajánlotta, váltsanak olyan motorolajra, amely speciálisan magasabb futásteljesítményű gépjárművek motorjaihoz lett kifejlesztve. Az autóval megtett több mint 200.000 km ezt már valóban indokolhatja. Én a hazai piacon egy ilyen olajat ismerek; ez a Valvoline MaxLife, ennek az olajnak viszont nincs dexos2 minősítése, tehát szinte biztosan nem megfelelő az ön autójába.

  • Amennyiben mégis a megnövekedett olajfogyasztás az oka, hogy a szerelő azt ajánlotta, váltsanak olajat, akkor szerintem célszerű volna, ha a problémával felkeresne egy Opel szakszervizt.
  • Ha nem a túlzott olajfogyasztás a probléma, akkor bármilyen dexos2 szabványnak szerint elismert motorolaj megfelelő lehet a z16xep motorkódú Astra H-ba. Kedvenceim mind neves gyártóktól származnak: pl. Valvoline SynPower MST C3, vagy TOTAL Quartz INEO MDC, Mobil Super 3000 XE.
    De lehet, hogy a legjobban akkor jár, ha marad a már jól bevált eredeti GM motorolajoknál. (GM Motor Oil 5W30 vagy 5W-40).

Üdvözlettel,
Olajszaki